Bostadsrättsföreningen Smygehus Havsbad

Historik

Smygehus Havsbads historia

Föreningen

I slutet av 1970-talet förvärvade Mäklarfirman Bjurfors i Stockholm den gamla byggnaden Smygehus med omgivande tomtmark i Smygehamn, vilken tidigare under 1900-talet varit ett välbesökt hotell med krog och även biograf! Det berättas att Smygehus var, och förmodligen är, den enda biograf i Sverige som haft utskänkningstillstånd för alkoholhaltiga drycker!! Historien har också att berätta att prominenta personer som t. ex Fritiof Nilsson Piraten och hans umgänge ofta besökte krogen och blev då där väl omhuldade av ägarinnan Svea Nilsson.

Det berättas också att reklamtexten på fasaden utformades och målades av den då unge konstnären Rune Lindström, senare känd som Himlaspelets författare. Noteras kan att vid fasadrenoveringen år 2000 rekonstruerades den ursprungliga Rune Lindströms text till minnet av de historiska händelserna i den gamla krogen.

Mäklarfirman Bjurfors lät på 1970-talet arkitekter rita en s.k. andelsby runt den gamla krogen, vilken också kompletterades med frikostiga lokaler för konferensändamål.

Anläggningen byggdes 1978-1979 av Skanska och bestod av 40 nybyggda radhus, typ Skånelängor, samt renoverades samtidigt ett gammalt båtsmanshus som var befintligt på tomten. Samtliga hus inreddes med robusta möbler och försågs med fullständiga hushållsartiklar av hög kvalitet. Allt uttaget av inredningsavdelningen på Nordiska Kompaniet, NK.

På initiativ av Bjurfors frångick man den vanliga formen med hög- och lågsäsongsveckor vid bildandet av bostadsrättsföreningen. I stället beslöts att överlämna lågsäsongsveckorna till den blivande arrendatorn, som skulle driva restaurang- och konferensverksamhet i lokalerna för att ge intäkter till föreningen. Detta innebar att de 20 sommarveckorna samt jul- och nyårsveckorna utbjöds till försäljning hus/veckovis till 902 andelsägare. Försäljningen var framgångsrik och anläggningen blev snabbt slutsåld. Dessa andelar ägs i dag av cirka 650 personer eller företag.

Den första arrendatorn blev krögarparet Said och Weini Veldre som drev verksamheten med ett sammantaget gott resultat från 1979 till 2004, en lång period med både mot- och framgångar. Föreningen är tacksam för deras nedlagda arbete från pionjärtiden, genom förändringstiden och till slutet av deras period. År 2004 överlät paret Veldre verksamheten till det nybildade Smygehus Havsbad AB.

Tips

Läs mer om Smygehus idag eller hur du blir andelsägare.

Smygehus Havsbad - sedan 1919

Den första krogen som uppfördes i Smygehamn var Östra Torps Strandhotell. Krogen byggdes inne i samhället och ägdes av Sigrid Fagerlund. Vi befinner oss då vid sekelskiftet.

Efter några torra år, efter att ha haft bekymer med att få spriträttigheter, bestämde sig fru Fagerlund för att skaffa en ny tomt utanför samhället i Hemmesdynge församling, som utlovade spriträttigheter bara ett hotell anlades i socknen.

Året 1919 var tomtaffären klar, men det visade sig att hälften av marken låg i Hemmesdynge och den andra hälften i Östra Torp.
 Just då fanns det stora fördelar med att anlägga den ena halvan av hotellet i vardera socknen. När det var gudstjänst i den ena socknen flyttades spritförsäljningen till den del av lokalen som låg i den andra socknen. På så vis kunde utskänkningen äga rum hela söndagen, utan uppehåll för gudstjänst.

Vidare byggdes en biograf i anslutning till hotellet. Dekorationen Smygehus på hotelldelen utfördes av, på den tiden okände, dekormålaren Rune Lindström. Sedermera bekant för att ha skrivit Himlaspelet.

Sigrid Fagerlunds dotter Svea växte upp med hotellets göromål från barnsben. Familjen bodde i den intilliggande krögarbostaden, Bäckalid, vilket numera är hus 41. Redan som tonåring fick Svea sköta om hotellet.

Vid andra världskrigets slut utökades rörelsen att omfatta även Skurups hotell och biografen Biorama. Sveas lillebror Bruno fick ansvaret för verksamheten i Skurup och Svea tillsammans med sin Börje ansågs vara duktiga restauratörer. Hotellet fick gäster långväga ifrån, bland annat Fritjof Nilsson Piraten blev stamgäst och sägs ha skrivit” Bombi Bitt och jag” på Smygehus Havsbad. Även Ivar-Lo Johansson tillbringade många somrar här. På den tiden var det inte fråga om tre-fem dagar utan då var det mer vanligt att man stannade i tre-fem veckor. Även Putte Kock visade sig på hotellet liksom statsrådet Netzén som även skaffade sig sommarbostad i Smyge.

Maten satsades det mycket på som till exempel ett sillabord med tio olika sorters sill. Julbordet skulle vara helt hemlagat, det gällde allt från knäck till julkorv. Mårtenshögtiden med blodrik svartsoppa med krås, därefter gås med rödkål och som efterrätt äppelkaka med vanlijsås. En annan av höstens mathögtider var ålagillena. Då dekorerades borden med rönnbärsblad och lyktor hängdes upp i taket.På den menyn stod: åtta sorters ål (ål i kort spad, ål á la doube, rökad ål med stuvad potatis, stekt ål med remouladsås, rimmad ål med senapssås, halmad ål, luad ål med äggröra och till sist ålasoppan).

Svea Nilsson slutade epoken 1975 vid sitt frånfålle. Hotellet såldes och stod stängt, och därefter började bostadsrättsföreningen sin verksamhet med Weini och Zaid Veldre som krögare. Under några år därefter var Arne Törngren krögare. Sedan våren 2014 driver Brahim Hsissi med personal restaurang, hotell och konferensverksamhet.

Hotellets verksamhet spänner i dag över närmare 100 år.